انواع مختلف بادام در سراسر جهان وجود دارد و دستهبندیهای متفاوتی از آنها وجود دارد. یکی از این دستهبندیها بر اساس محل رویش بادام است. مثلاً به بادامی که محصول درخت باشد باشد، بادام درختی و به بادامی که در دل زمین به عمل میآید، بادام زمینی میگویند.(بادام هندی که بومی کشور برزیل است از نوع بادام درختی میباشد) دستهبندی دیگر بر اساس طعم محصول است و بر این اساس، بادام را به دو دسته تلخ و شیرین تقسیم میکنند.
انواع بادام درختی در ایران
در ایران، سه نوع بادام شیرین بیشتر از همه کاشته میشود که عبارتاند از:
• بادام سنگی
• بادام مامایی
• بادام پوستکاغذی
در ادامه بعد از معرفی بادام تلخ که به دو صورت کوهی و باغی برداشت میشوند به معرفی مختلف بادام درختی شیرین خواهیم پرداخت.
بادام تلخ و خواص آن
بادام تلخ، مانند دانههای هلو، زردآلو، آلو، سیب، به و گیلاس دارای آمیگدالین میباشد که میتواند در بدن تبدیل به سیانید شود. باید به منظور از بین رفتن مواد شیمیایی سمی موجود در بادام تلخ حتماً حرارت داده شود یا پاستوریزه شود.
بادام شیرین سرشار از پروتئین، ویتامین E، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و آهن است که برای بدن مفید است؛ اما مصرف بادام تلخ، توصیه نمیشود. بادام تلخ کمی پهنتر و کوتاهتر از بادام شیرین است و حاوی حدود ۵۰ درصد چربی موجود در بادام شیرین است.
عصارهٔ بادام تلخ زمانی بهعنوان دارو مورد استفاده قرار میگرفت، اما حتی در مقادیر کم، چون در مصرف بالا اثرات شدید یا کشنده، بهویژه در کودکان دارد و سیانید آن باید پیش از مصرف، حذف شود. مصرف مجاز خوراکی سیانید برای انسان بالغ ۰٫۵–۳٫۵ میلیگرم بر کیلوگرم (۰٫۲–۱٫۶ میلیگرم بر پوند) گزارش شدهاست؛ بنابراین مصرف تقریباً ۵۰ بادام تلخ در بزرگسالان، یا مصرف ۵ تا ۱۰ بادام تلخ برای کودکان، میتواند منجر به سرگیجه و سایر اثرات مسمومیت با سیانور شود و ممکن است کشنده باشد.
بادام تلخ که در ایران به بادام کوهی هم شناخته میشود انواع مختلفی دارد و مغز تمامی آنها تلخ بوده و قابل مصرف نیستند. از میوه این درخت، به صورت مستقیم استفاده نمیشود، چون مزه بسیار تلخی دارد. این بادام بیشتر در تهیه روغن یا پماد کاربرد دارد. در صورتی که بادام کوهی را طی مراحلی شیرین کنند، قابل خوردن میشود.
مغز بادام کوهی شیرین شده برای درمان بیماریهایی مثل زخم روده و مثانه یا درمان اسهال کاربرد دارد. روغن مغز بادام کوهی مانند روغن بادام تلخ، برای دردهای مفاصل و کمر مفید است.
بادام سنگی و خواص آن
این بادام پوست سفت و سختی دارد و بسیار مقاوم است به همین دلیل برای رسیدن به مغز آن باید از وسیلهای مثل سنگ استفاده کرد. پوسته این بادام با دست شکسته نمیشود و همین موضوع باعث میشود طول عمر بادام سنگی زیاد باشد. مغز بادام سنگی از انواع شیرین بادام است و به صورت خام، برشته یا نمکی در انواع آجیل استفاده میشود. بادام سنگی علاوه بر مصرف خوراکی در صنایع دارویی نیز استفاده میشود.
بادام سنگی دارای مقادیر زیادی از اجزای پروبیوتیک است که به هضم غذا، کاهش اسید معده، درمان معده درد و سلامت دستگاه گوارش و روده کمک میکند. این بادام دارای مواد مغذی برای مو از جمله اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامینهای B2، B1، D، A و B6 بوده و موجب نرمی و تقویت مو میشود. بادام سنگی مقادیر زیادی از فسفر دارد و برای تقویت استخوانهای نوزاد و کودک بسیار مفید است. بادام سنگی دارای منگنز، مس و ریبوفلاوین بوده و موجب افزایش انرژی در نوزاد و کودک میشود. بادام سنگی برای تقویت سیستم ایمنی بدن فوقالعاده عالی عمل میکند.
بادام مامایی و خواص آن
پوسته بادام مامایی نسبت به انواع دیگر بادام (سنگی یا شاهرودی) نازکتر است. یکی دیگر از خصوصیات این نوع بادام جفت بودن مغز داخل پوسته است. به این معنی که مغز آن در بسیاری از موارد جفت یا دوقلو (دارای دو مغز و دو پوسته) است. از این نوع بادام در صنایع غذایی به صورت پودر و خلال یا در آجیل استفاده میشود. همچنین بادام مامایی به دلیل داشتن چربی در تولید انواع لوازم آرایشی و بهداشتی و صابون کاربرد دارد.
بادام مامایی باعث تقویت حافظه و پیشگیری از بیماری آلزایمر میشود. مصرف بادام مامایی به صورتی که آسیاب شده باشد و با آب و عسل مخلوط شود که اصطلاحاً به آن شیر بادام نامیده میگویند برای تقویت قوای جسمانی بسیار مفید است و در بهبود مشکلات عصبی و بیخوابی نقش مفیدی دارد. شیر بادام به دلیل مقادیر قابل توجهی از کلسیم، برای درمان پوکی استخوان استفاده میشود. مصرف شیر بادام برای زنان باردار مفید است، چرا که باعث استحکام استخوانهای جنین میشود.
همچنین مصرف بادام مامایی برای مردان نیز خواص زیادی دارد و هورمونهای مردانه را تقویت میکند. مصرف این بادام برای افراد میانسال و سالمند برای جلوگیری از درد و مشکلات مفاصلی و کمردردهای شدید توصیه شده است. بادام مامایی به دلیل داشتن انواع ویتامینها باعث زیبایی پوست و مو نیز میشود.
بادام پوست کاغذی و خواص آن
بادام پوستکاغذی یکی از انواع دوستداشتنی بادام است که پوسته چوبی آن ظریف و شکننده است و به سادگی و با دست شکسته میشود. بادام منقا و محب از جذابترین انواع بادام شیرین در ایران است و به صورت خام، برشته یا نمکی در انواع آجیل استفاده میشود.
این نوع بادام، رطوبت مورد نیاز پوست بدن را حفظ میکند و باعث آبرسانی بهتر به پوست میشود. با مصرف بادام منقا (محب) به دلیل وجود چربیهای غیر اشباع در آن، چربی پوست کنترل شده و جوشهای سرسیاه از بین خواهند رفت.
این بادام، باعث بهبود عملکرد مغز بوده و گردش خون را بالا میبرد. بادام منقا قند خون را تنظیم کرده و مانع از چاقی و اضافه وزن میشود. این نوع از بادام در کاهش کلسترول تأثیر دارد و به دلیل داشتن آهن، به درمان کمخونی، کمک میکند. تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش استحکام استخوانها، کاهش خطر ابتلا به سرطان، برطرف کردن زخم روده و کاهش التهاب معده از دیگر خواص این بادام است. بادام منقا (محب) به دلیل داشتن ویتامین E و اسیدهای چرب، خاصیت ضد پیری دارد و به نرم شدن پوست و کاهش چروکهای آن کمک میکند.
علاقمندان میتوانند در بنگاه تجاری گیتا تجارت به آدرس تلگرام زیر نیز برای ارتباطات بیشتر عضو باشند.
t.me/Gitatejarat